Exotisch koken? Kies het juiste vlees!

Exotisch koken? Kies het juiste vlees!

Iedereen kan exotisch koken! En je hoeft heus niet het onderste uit je portemonnee te halen om je smaakpapillen een wereldreis te geven. Vervang deze week de boerenkool met worst bijvoorbeeld eens door een Zuid-Afrikaans, Libanees of Japans gerecht.

Koken op de braai: Zuid-Afrikaanse ‘sosaties’

Sosaties (het meervoud van sosatie) is een Zuid-Afrikaans gerecht dat bestaat uit stukjes (lams)vlees op stokjes, vaak gecombineerd met gedroogde abrikozen, rode ui, champignons en verschillende soorten paprika. Ter voorbereiding marineer je de stukjes lamsvlees ’s nachts in een pittige currysaus met ui, chili, knoflook, fenegriek en tamarindesiroop. Je kunt de sosaties bakken of grillen in de pan, maar het is natuurlijk pas echt Afrikaans als je ze op de ‘braai’ legt!

 

Libanese gehaktballetjes met yoghurtsaus

Ook in de Libanese keuken gebruikt men graag lamsvlees, bijvoorbeeld in gehaktballetjes. Dat doe je zo: combineer zeshonderd gram gehakt (lam of rund) met knoflook, een ei, een halve ui, komijn, gember, paneermeel, peterselie en munt in een grote kom en meng het goed door elkaar. Voeg daarna nog wat feta en zwarte peper toe, en rol balletjes van het mengsel. Zet de balletjes ongeveer een halfuurtje in de koelkast zodat ze mooi stevig blijven tijdens het bakken.

Ondertussen maak je een yoghurtsausje met Griekse yoghurt, knoflook, een eetlepel citroensap en wat kruiden, zoals munt, peterselie en koriander. Voeg eventueel wat chili toe voor een krachtiger smaak. Serveer het gerecht met een typisch Libanees platbrood.

Exotisch vlees uit het Verre Oosten: kip teriyaki

Voor exotische inspiratie kunnen we ook in de Japanse keuken terecht. Wat dacht je bijvoorbeeld van kip teriyaki? Het geheim zit hem in de saus: die maak je met sojasaus, wat lichtbruine suiker, rijstazijn, gember en knoflook. Terwijl de stukjes kipfilet aan het bakken zijn, giet je de teriyakisaus over het vlees. Na een paar minuten sudderen is het gerecht al klaar. Lekker met rijst en lente-ui!

Staan er bij jou ook exotische gerechten op het menu deze week? In onze webshop vind je precies wat je nodig hebt. Itadakimasu!