Alles wat u wil weten over gehakt.

image gehaktpannetje

Gehakt is gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar het kan ook van andere vleessoorten gemaakt worden. Gehakt wordt gemaakt door de vleesbrokken in een gehaktmolen door een matrijsplaat met meerdere gaatjes te persen.

Van oorsprong is gehakt een restproduct, bestaande uit kleine stukjes vlees die overblijven bij het slachten en fileren tezamen met vet- en bindweefselresten. Dit snijafval werd dan in kleinere stukjes gehakt (vandaar de naam) of gemalen en vermengd.

Onze beenhouwers maken, al naargelang de vraag, meerdere keren per dag verse gehakt klaar. Zo bent u bij GMG Versmarkt op elk moment zeker zijn van kwaliteitsvlees.

U kan gehakt thuis gerust nog bewaren in de koelkast. Bent u van plan om ze pas na enkele dagen klaar te maken? Vries ze dan in, net als bij andere vleesproducten, zo snel mogelijk na aankoop in.

Dit zijn de soorten gehakt die je bij ons kan verkrijgen:

  • Gevogeltegehakt: magere en lekkere gehaktvariant.
  • Kalfsgehakt: mager vlees. Van zichzelf heeft het weinig smaak. Je kunt het beter mengen met een andere gehaktsoort.
  • Lamsgehakt: gematigd vet tot vet. Lamsgehakt heeft een zeer sterke smaak. Als je het mengt met kalfs- of varkensgehakt, wordt de pittige smaak een beetje getemperd. Dat maakt het lamsgehakt ook sappiger.
  • Varkens-rundsgehakt: runds is redelijk mager vlees. Varkens is vetter. Door de combinatie krijg je een heel lekkere smaak.
  • Rundsgehakt: redelijk mager vlees. Een uitzondering is de hamburger, die redelijk vet is. Maar als je het zelf maakt, kun je gerust een minder vette versie bereiden.

Met gehakt kan je alle richtingen uit. Het is lekker, goedkoop, snel klaar en het biedt je zoveel mogelijkheden!

Een licht gekruide mengeling van varkens- en kalfsvlees is de ideale basis voor veel recepten. Ze combineert twee goede eigenschappen: de fijne smaak van het magere kalfsvlees en het smeuïge van varkensvlees. Zin om courgettes of paprika’s te vullen? Of trek in een smakelijke ovenschotel met gehakt, aardappelen en groenten? Met deze mix zit je goed.

Hieronder vind je een heerlijke receptje met gehakt:

 

Gehaktpannetje

30 min

Ingrediënten: 400 g gehakt, 1 courgette, 8 aardappels, 1 paprika, scheutje olijfolie, 2 tl kerriepoeder, 2 tl paprikapoeder, 4 eetlepels yoghurt, peper/zout

 

1. Kook de aardappels gaar in 15 à 18 min
2. Snijd de paprika en courgette in stukjes
3. Giet een scheutje olijfolie in een pan en bak het gehakt rul (al roerend en plettend)
4. Haal het gehakt uit de pan
5. Voeg een beet olijfolie in de pan en bak vervolgens de paprika en courgette
6. Voeg kerrie- en paprikapoeder toe, laat meebakken
7. Na 3 à 4 min voeg je de stukjes gekookte aardappel toe, laat het geheel ongeveer 3 à 4 min bakken
8. Voeg vervolgens het gebakken gehakt, peper en zout toe
9. Als allerlaatste voeg je de yoghurt toe en meng alles nog eens goed

Smakelijk eten!!!