De lekkerste burger maak je gewoon zelf!

burger, hamburger

Wat je zelf doet, doe je beter! Er zijn genoeg kant-en-klare burgers te vinden, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Je kunt eindeloos blijven experimenteren met bijzondere hamburgervariaties. Meer nog: met deze tips wordt dat een fluitje van een cent!

Gehakt van goede kwaliteit

De basis van de hamburger is natuurlijk het gehakt. Over het algemeen wordt rundsgehakt gebruikt, maar ook kippen-, varkens- of gemengd gehakt zijn prima opties. Mager vlees gebruik je dan weer beter niet, want door het gebrek aan vet zal de hamburger droog en taai worden. Het is juist dankzij het vet dat de hamburger lekker sappig blijft tijdens het bakken.

De hamburger maken

Reken op ongeveer 100 g gehakt per hamburger. Het is lekker om een ui, wat knoflook, peterselie en peper door het gehakt te mengen, maar experimenteer gerust met de kruiden die jij het lekkerst vindt! Let wel op dat je nog geen zout toevoegt, want dat trekt het vocht uit het vlees. Zout voeg je dus pas toe vlak voordat je de hamburger in de pan legt.

Verder heb je een ei en wat paneermeel nodig. Zo houd je het mengsel in balans. Is het te droog? Dan voeg je een ei toe. Is het te nat? Dan voeg je wat meer paneermeel toe. Knijp niet te hard om de boel luchtig te houden. Daarna draai je er balletjes van, die je platduwt tot hamburgers. Zet ze ongeveer een uurtje in de koelkast. Zo worden de burgers steviger en vallen ze niet uit elkaar tijdens het bakken.

Burgers bakken

De baktijd hangt onder andere af van de dikte van je hamburgers en de hitte van je pan. Snijd er eventueel eentje doormidden om te controleren dat hij van binnen niet meer roze is. Weersta de neiging om op de hamburgers te duwen tijdens het bakken, want zo pers je alle sappen eruit.

Wat doe je erop?

Als de hamburger eenmaal gebakken is, is het tijd om hem te garneren. Er zijn allerlei verrukkelijke opties: frisse uitjes, gebakken uienringen, verse kruiden, sneetjes kaas, noten, sausjes, … Varieer ook eens met het brood. Wat dacht je van een hamburger tussen een ciabatta of pitabroodje? Extra lekker als je het brood even onder de grill legt.

Wil je zelf hamburgers maken? In onze webshop vind je allerlei soorten gehakt van de beste kwaliteit. Bestel vandaag nog en je kunt er deze week al mee aan de slag!