Een steak is heerlijk! Maar welke saus maak je erbij?

Een steak is heerlijk! Maar welke saus maak je erbij?

Gebakken steak is een van de populairste en veelzijdigste vleesgerechten. Of je nu gaat voor bleu, seignant, à point of bien cuit, volgens sommigen is je maaltijd pas echt compleet met de perfecte saus. We zetten de lekkerste opties voor jou op een rijtje.

Salsa verde

Deze pikante Italiaanse saus hoef je zelfs niet eens te koken. Je hakt een beetje peterselie, bieslook en munt in kleine stukjes en je mengt de kruiden met een theelepel kappertjes, twee of drie gehakte ansjovissen, wat knoflook, citroensap en drie eetlepels olijfolie. Klaar in vijf minuutjes!

Peperroomsaus

Een klassieker: de romige pepersaus. Breng twee eetlepels rodewijnazijn zachtjes aan de kook. Voeg 150 ml kippenbouillon toe en laat het op een hoog vuur inkoken tot de helft van het mengsel verdampt is. Voeg twee theelepels groene peperbessen toe waarvan je er een aantal met de bolle kant van een lepel geplet hebt. Laat het mengsel opnieuw inkoken en voeg ten slotte vier eetlepels room toe. Na een of twee minuten sudderen is de saus klaar!

Bearnaisesaus

In een lijstje met steaksauzen mag ook bearnaise absoluut niet ontbreken. Deze saus staat binnen een halfuurtje op tafel en je vindt alle ingrediënten (boter, eieren, gastrique en dragon) gewoon in je supermarkt.

De eerste stap is om ongeveer 125 gr boter te klaren. De geklaarde boter giet je over in een maatbeker. Klop daarna twee eidooiers los met twee eetlepels gastrique tot je een dik schuim krijgt. Doe dit op een heel laag vuur of au bain-marie.

Vervolgens klop je de geklaarde boter door het schuim. Eerst lepel voor lepel en daarna in een straaltje, totdat er een dikke saus ontstaat. Breng op smaak met peper, zout en dragon.

Experimenteer met steaksaus!

Hierboven hebben we een aantal klassieke sauzen opgenoemd, maar er zijn nog allerlei andere heerlijke combinaties te bedenken. In de Verenigde Staten wordt steak bijvoorbeeld vaak gegeten met een zoetpittige saus, bijvoorbeeld op basis van chilipoeder en honing of ketchup. In Argentinië serveren ze gegrilde steak graag met pittige chimichurri. Of wat dacht je van een Thaise marinade met limoensap, vissaus, sojasaus, suiker en ui? Een steak is eigenlijk al lekker zonder saus, maar met deze opties kun je eindeloos blijven variëren!

De lekkerste biefstuk vind je eenvoudig in onze webshop. Vandaag besteld is overmorgen al in huis!