"Ene mee hesp of ene mee keis?" Welk beleg wil jij op je boterham?

garniture tartines

De smaak van je brood hangt nauw samen met het beleg: hoe lekkerder je beleg, hoe lekkerder je boterham! Waarmee beleg jij je boterham het liefst? Kaas, jam of vlees liggen voor de hand, maar met wat extra garnering is het elke dag feest op je brood. Heb je al aan deze opties gedacht?

Hartig of zoet?

Broodbeleg is grofweg in te delen in hartig en zoet. Hartig beleg als kaas, vlees, vis en ei is een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen. Wel is het belangrijk om te variëren, zodat je de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijdt. Eet je bijvoorbeeld ’s avonds al vis? Neem dan ’s middags kaas, vlees of een eitje op je boterham.

Zoet beleg als jam, honing, stroop en hagelslag bevat heel wat minder voedingsstoffen en levert vooral energie in de vorm van suiker. Het is dus lekker als afwisseling, maar niet raadzaam om elke dag op je boterhammen te smeren.

Groenten en fruit op brood

Heb je toch liever zoet beleg? Leg dan vers fruit op je boterham, zoals banaan, appel of aardbeien. Combineer het eventueel met hartig beleg. Wat dacht je van perzik bij tonijn, ananas bij kaas of appel bij rosbief? Heerlijk! En zo krijg je ook nog eens de aanbevolen hoeveelheid fruit per dag binnen.

Ook groenten eet je niet snel te veel. Je maakt je boterham extra feestelijk door er wat sla, tomaat, waterkers of paprika op te leggen. Of heb je meer tijd? Gegrilde groenten als courgette en aubergine smaken ook heerlijk.

Tip: meer smaak zit niet altijd in méér beleg. Voeg bijvoorbeeld een beetje mosterd, peper, kruiden, paprikapoeder, gember of munt aan je boterham toe.

Laat je inspireren

Koop je af en toe eens een kant-en-klaar broodje? Laat je dan inspireren door de combinaties die er te koop zijn. Een lekkere boterham met brie, honing en walnoten maak je bijvoorbeeld makkelijk zelf. Of wat dacht je van hesp, mozzarella en rucola? Mmm!