Fondue en gourmet: ideaal voor Valentijn!

Valentijn
Of je nu verliefd, verloofd of getrouwd bent: iedereen weet dat we op 14 februari Valentijn vieren. Kleffe romantiek laat je het best achterwege op de naamdag van de Heilige Valentinus, maar gezellig samen dineren met de persoon die je graag ziet, dat is natuurlijk wel een aanrader. En wat is er op zo’n dag meer aangewezen dan fondue of gourmet?
 

Het verschil tussen fondue en gourmet

Op Valentijnsdag hoef je de vraag “Wie gaat er vandaag het eten klaarmaken?” niet te stellen. Als je kiest voor fondue of gourmet bakken jullie het vlees namelijk zelf, tijdens de maaltijd. Dat is leuk, gezellig en – welja – best romantisch.
Maar wat is nu precies het verschil tussen fondue en gourmet? Bij fondue gaar je het vlees in olie of in bouillon (Chinese fondue). Bij gourmet heeft iedereen zijn eigen pannetjes om vlees of andere gerechten in te bakken. Fonduevlees wordt in de regel in kleine blokjes gesneden, terwijl het vlees voor gourmet in reepjes versneden wordt. Maar ook balletjes en worstjes zijn natuurlijk mogelijk. 
Heb je het meer voor steengrill, tepanyaki of wokken? Ook dan kun je in principe gewoon gourmetvlees gebruiken.
 

Wat heb je – behalve het vlees – nog nodig?

Wil je fonduen, dan heb je een fonduepan nodig om de vloeistof mee op te warmen. Behalve fonduestellen die met een brandertje op spiritus werken bestaan er ook fonduepannen met een elektrisch verwarmingselement. Belangrijk is in elk geval dat je de temperatuur makkelijk kunt regelen.
Bij fondue wordt het vlees gegaard in plantaardige olie zoals zonnebloem-, druivenpit- of arachideolie. Eventueel kun je die op smaak brengen met een kruidentuiltje. Om het vlees in de olie onder te dompelen worden lange fonduevorken gebruikt. Geen nood trouwens als er eens een stukje vlees van je vork valt. Samen met je partner naar dat verloren balletje of worstje zoeken komt de sfeer enkel maar ten goede. 
 
Wil je toch liever gourmet? Dan heb je een gourmetstel met kleine pannetjes nodig. Ook die worden in de regel verwarmd met kleine spiritusbrandertjes. 
 

Vergeet de groenten niet

Natuurlijk draait het bij fonduen en gourmetten niet om vlees alleen. Ook bijhorende groenten zoals sla, tomaten, wortelen, komkommer, bloemkool en aardappelen kunnen niet ontbreken. Nog enkele lekkere sausjes erbij en jullie avondje samen kan niet meer stuk. 
 
Maak er een leuke dag/avond van!
 

Ga naar de webshop