Goeie biefstuk zoals in een steakhouse: waarop moet je letten?

Goeie biefstuk zoals in een steakhouse: waarop moet je letten?
Welk gerecht is er meer typisch Belgisch dan biefstuk-friet? Deze ware klassieker doet elke vleesliefhebber watertanden. Maar voor een lekkere biefstuk hoef je heus niet naar een steakhouse. Als je kwaliteitsvol vlees koopt, kun je ook thuis de perfecte steak bakken.
 

De juiste bakwijze voor je biefstuk

Een biefstuk bakken is heus niet zo moeilijk. Veel hangt ook af van je eigen voorkeur en van de grootte en de dikte van het vlees. Je hebt verschillende bakwijzen voor een steak:
 • Bleu of rare (rauw van binnen)
 • Saignant of medium rare (half rauw van binnen)
 • À point of medium (half doorbakken)
 • Bien cuit of well done (volledig doorbakken)
Bak je je biefstuk in de pan? Gebruik dan een klont goede bakboter. Zo voorkom je dat het aan de bodem blijft plakken. Hoelang je je vlees precies moet bakken, hangt af van de dikte van de steak.
 

Biefstuk grillen

In een steakhouse worden de biefstukken in de regel niet ‘gewoon’ gebakken, maar gegrild. Als je een grillpan hebt, kun je dat ook perfect thuis doen. Zo’n grillpan heeft ribbeltjes op de bodem, waarmee je je vlees de typische ruitjesstructuur kunt geven.
De regels voor een perfect gegrilde steak:
 1. Laat de steak eerst op kamertemperatuur komen voordat je hem grilt.
 2. Kruid het vlees langs beide kanten met peper en zout.
 3. Zet de grillpan op een hoog vuur.
 4. Gebruik een klont bakboter of – nog lekkerder – ‘echte’ boter. 
 5. Bak het vlees gedurende twee minuten en verdraai het dan, zonder van kant te wisselen, zodat je een mooi ruitjespatroon krijgt. Laat nogmaals twee minuten bakken.
 6. Bak de andere kant van het vlees op dezelfde manier.
 7. Draai het vlees in aluminiumfolie en laat het tien minuten rusten. 
   

De kwaliteit van een steakhouse

Een goeie steak begint natuurlijk met vlees van topkwaliteit. Bij Vlees-in-the-box ben je daarvoor aan het juiste adres. Wat dacht je bijvoorbeeld van een gepelde steak van Wit-Blauw Belgische koeien, een steak van de chef met kruidenboter, rumpsteak, gemarineerde pepersteak of paardenbiefstuk?
Voor de fijnproevers is er de dry aged steak van 600 gram. Ook kun je kiezen voor het kookpakket ‘gegrilde steak met krieltjes en witloof’ of de ‘steakcolli’ met vier maal drie verschillende soorten biefstukken. Je waant je zo in een echte steakhouse!