Lekker Aziatisch: de kunst van het wokken

Lekker Aziatisch: de kunst van het wokken

De tijd dat er thuis enkel ‘Vlaamse boerenkost’ op tafel kwam, ligt al lang achter ons. Heel wat mensen houden bijvoorbeeld ook van Aziatisch koken. Deze keuken staat bekend om zijn lichte, makkelijke, maar ook pittige gerechten. Wokken staat centraal in de Aziatische keuken, maar hoe doe je dat volgens de regels van de kunst?

Roerbakken op hoge temperatuur

Wokken is een vorm van roerbakken waarbij je voedsel dat in kleine stukjes gesneden is heel kort sterk verhit. De ideale temperatuur om te wokken varieert, afhankelijk van de techniek, van 160 tot meer dan 650 °C (!). Je kunt zowel groenten, zeevruchten als vlees wokken.
Door de ingrediënten heel kort te verhitten, verliezen ze weinig water. Hoe korter je wokt, hoe meer smaak er behouden blijft. Om te wokken is vooral geraffineerde olie zoals arachideolie, sojaolie of rijstolie erg geschikt. Ook maïsolie of zonnebloemolie zijn eventueel bruikbaar.
 

Een ‘echte’ Aziatische wokpan

Wokken doe je in een wokpan. De meeste wokpannen die je bij ons in de winkels vindt, hebben een platte bodem om op onze Westerse fornuizen te passen, maar dat vinden Aziatische koks not done. Een echte wokpan heeft een volledig ronde bodem. Om die te kunnen gebruiken, heb je een wokbrander nodig en een wokring die de pan stabiel boven het vuur houdt.
Een ‘echte’ Aziatische wokpan is volledig uit carbonstaal gemaakt, heeft een houten steel en zeker géén anti-aanbaklaag zoals teflon. Pannen met een anti-aanbaklaag raken al beschadigd bij temperaturen boven de 250 °C en zijn dus niet geschikt om correct te wokken.
 

Zelf wokken

Vooraleer je met een wokpan aan de slag kunt, moet je die eerst ‘inbranden’ met olie. Deze behandeling voorkomt aanbakken en roestvorming in de pan.
 

 
Staat er binnenkort wok bij jou op het menu? Wat dacht je bijvoorbeeld van kalkoenwok met groenten en marinade? Ook runds- of varkensvlees kun je perfect wokken. Neem zeker een kijkje in onze webshop. Als je vandaag voor 10u bestelt, wordt je vlees morgen al aan huis geleverd.