In mei legt elke vogel een ei: het verhaal achter het gerecht 'vogelnestjes'

Vogelnestje Vlees in the box

Een flinke gehaktbal met daarin een hardgekookt eitje, oftewel: het klassieke Vlaamse vogelnestje. Er bestaan nogal wat theorieën over de oorsprong van dit gerecht. Is het uitgevonden door een Brits warenhuis? En wat heeft Schotland ermee te maken? We gaan op onderzoek uit.

Waar komen vogelnestjes vandaan?

Niet alleen in Vlaanderen is het vogelnestje een geliefd gerecht, ook in het Verenigd Koninkrijk kent het een lange geschiedenis. Daar staat het bekend als een ‘Scotch egg’, wat doet vermoeden dat het is uitgevonden in Schotland. Toch is dat niet per se correct: er zijn wel meer gerechten met ‘scotch’ in de naam die niets met Schotland te maken hebben, zoals ‘Scotch woodcock’ (toast met roerei en ansjovis) en ‘Scotch collops’ (vleesgerecht met ansjovis in de saus).

Waar komen de vogelnestjes dan wel vandaan? Dat is moeilijk te achterhalen. Het Londense warenhuis Fortnum & Mason beweert dat zij de Scotch egg in 1738 uitgevonden hebben als snack voor welgestelde reizigers die het warenhuis passeerden in hun chique koetsen. Volgens een andere theorie kent het gerecht z’n oorsprong in de ‘nargisi kofta’ uit India, een pittige gehaktbal met daarin een ei, geserveerd met curry. Ook Noord-Afrika kent varianten van het recept.

De meest geloofwaardige theorie is dus misschien wel dat iedere cultuur het recept afzonderlijk bedacht heeft. Het is nu eenmaal een eenvoudige manier om een smakelijke snack op tafel te zetten!

Zelf vogelnestjes maken

Wil je zelf aan de slag met vogelnestjes? Dat pak je zo aan: je neemt een hardgekookt ei en kneedt daar wat gehakt rond. Je rolt het vlees door je handen zodat je een mooie egale bol krijgt. Daarna bak je de gehaktballen even in de pan tot ze goudbruin zijn aan de buitenkant, waarna je ze verder laat garen in de oven (25-30 minuten op 180 °C). Of je kunt ze gewoon frituren! Iedere cultuur heeft zijn eigen manier om het recept te serveren, maar in België zijn we natuurlijk fan van kruidige tomatensaus met smeuïge aardappelpuree of juist krokante frietjes.

In onze webshop vind je heerlijk gehakt om zelf kakelverse vogelnestjes te maken. Of bestel ze gewoon kant-en-klaar!