Paardenvlees, een niet te versmaden lekkernij

La viande de cheval, un mets plus succulent que vous ne le pensez !

In Europa zijn Fransen en Italianen de grootste paardenvleeseters. België staat op de derde plaats met nauwelijks een kilo per persoon op jaarbasis. Wanneer je je afvraagt welk vlees je vanavond weer eens zult klaarmaken, denk je misschien niet direct aan paard. Toch is paardenvlees een overheerlijke lekkernij. Laat je inspireren door deze tips!

Voordelen van paardenvlees

Paardenvlees is niet alleen lekker, het is ook gezond. Een paardensteak of paardenentrecôte is mager, bevat veel ijzer en proteïne, en is rijk aan vitamine B3 en B6. Zo’n stukje vlees past dus prima in een gezond voedingspatroon! Ook is het vlees mals en makkelijk in stukjes te snijden.

Paardenvlees is daarnaast enorm veelzijdig. Er zit veel glycogeen in, waardoor het zoeter smaakt dan rundvlees. De smaak heeft ook wat weg van wild. Paardenvlees leent zich daarom goed voor allerlei bereidingen.

Paardenvlees klaarmaken

Ondanks de vele voordelen van paardenvlees valt het niet mee om er een recept voor te vinden. In principe kun je het op dezelfde manier klaarmaken als rundvlees, al is het iets zachter en weker van structuur. Ook kleurt het sneller donker omdat het meer ijzer bevat.

Paardenvlees laat zich goed combineren met paddenstoelen en andere aardse smaken. De natuurlijke, zoete smaak gaat ook goed samen met bijvoorbeeld spek, of met sterke smaken als peper en Aziatische kruiden. Werk het gerecht bijvoorbeeld af met knoflookboter, béarnaisesaus, rode-wijnsaus, …

Ook marineren is een goed idee. Daardoor maak je het vlees nog zachter en sappiger. Meng wat azijn en olijfolie met kruiden als tijm, nootmuskaat en rozemarijn en bewaar het vlees vervolgens in het mengsel en in de koelkast. Hoe langer je het laat staan, hoe smaakvoller het resultaat zal zijn!

Begin je al te watertanden? Bestel dan snel jouw portie paardenvlees in onze webshop en profiteer van gemakkelijke levering aan huis!