Varkenshaas met spek en stoofperen

varkenshaas met stoofperen

Herfstmenu tip: varkenshaas 

Een heerlijk stukje varkenshaas is altijd een goed (én lekker idee). Bovendien is het zeer simpel te maken!
 
Varkenshaas is een bekend stukje vlees, dat bestaat uit de meest malse spier van een varken. De bereidingstijd van varkenshaas is niet lang, want het is vooral belangrijk dat de zijkanten van het vlees dichtschroeien, zo blijft de binnenkant sappig. Je kan varkenshaas op zoveel manieren bereiden. Denk maar aan een klassieker zoals varkenshaasje gevuld met kruidenkaas en vergezeld met krieltjes. Daarnaast kan je ook variëren met de groenten.
 
Met dit recept tover je in 40 minuten een heerlijke maaltijd op tafel: varkenshaas in een spekjasje en met zoete stoofpeertjes.
 
 

Het recept

  • 750 gram varkenshaas
  • 14 plakken ontbijtspek
  • Bakboter
  • 250 ml volle rode wijn
  • 1 kaneelstokje
  • 50 gr witte basterdsuiker
  • 2 kruidnagels
  • (verse) tijm
  • 8 stoofperen

De bereiding

We starten met het stoven van de peren. Breng een kookpan aan de kook met rode wijn, suiker, kruidnagel en het kaneelstokje. Leg de peertjes in pan en voeg nog ca. 250ml water toe. Dit mag ongeveer 40 minuten stoven op een licht vuur tot de peertjes zacht zijn.
 
Ondertussen snij je de varkenshaas in plakjes van ca. 2 a 3 cm. Wikkel de plakken met spek eromheen. Druk de spek goed vast. Kruid de varkenshaas met peper en tijm. Daarna verhit je de pan met boter en laat je de varkenshaasmedaillons bakken voor ca. 7 minuten. Let erop dat de binnenkant nog rosé is. Houd het vlees warm met een aluminiumfolie of dresseer onmiddellijk op het bord.
 
Laat de peertjes even uitlekken en dresseer mee op het bord. Klaar om te smullen!
 
Tip: je kan het vocht waar de peertjes in gestoofd zijn nog inkoken tot een lekkere rode wijnsaus.
 
Smakelijk!
 
Bron foto: leukerecepten.nl