Vijf tips voor een geslaagde zomerbarbecue

Zwoele zomertemperaturen? Dan blinken we als rechtgeaarde Belgen gegarandeerd ons barbecuestel extra op om tijdens het weekend lekker lang met vrienden of familie buiten te tafelen. Je barbecue is dubbel geslaagd als zowel jij als je gasten helemaal kunnen genieten! Daarom onze vijf gouden tips voor jouw volgende stressvrije barbecue waar je vrienden van zullen houden en die de buren (én hun kat) jaloers zal maken:

 

 

1: Begin op tijd: koop je vlees op voorhand of bestel online

 

Niets zo vervelend als last-minute van slager naar supermarkt moeten hollen om de allerlaatste spareribs op het continent te bemachtigen. Heb je na lang zoeken eindelijk de juiste ingrediënten verzameld, zijn je vrienden vast al gearriveerd nog voor je de barbecue goed op temperatuur krijgt. Wees daarom op tijd en sla op tijd je voorraad in. Online bestellen is nog wel zo handig. Met een glas wijn in de ene hand en de tablet in de andere de lekkerste stukjes uitkiezen, dát is nog eens relaxt voorbereiden! Hou er rekening mee dat je ook voor het aansteken van je barbecue bes voldoende tijd uittrekt: de kolen hebben een uurtje nodig om helemaal witheet te worden.

 

2: De eerste indruk telt

 

Diep die mooie borden op uit de kast en serveer wat lekkere hapjes als voorgerecht. Snelle klassiekers die altijd goed scoren zijn toastjes met zalm, hummus en olijventapenade. Of werk thematisch: zakouski met kaas en grijze garnalen bijvoorbeeld, of typisch Italiaanse antipasti met broodsticks. Zo hou je hongerige gasten nog even op afstand terwijl jouw voorgerecht op de barbecue ligt te knapperen!
 

3: Hou het simpel en combineer slim

Niet iedereen lust alles, dat spreekt voor zich. Zorg daarom voor voldoende variatie in je keuze, maar overdrijf niet. Beter drie goede gerechten met puur, perfect gebakken vlees en gevogelte dan een overdaad aan verschillende stuks waarvan je de baktijd uit het oog verliest. Varkensvlees, steak, gevogelte en groenten vormen gegarandeerd een perfecte combinatie. En ja, je kunt ook makkelijk een light-alternatief voorzien!
 

4: Marineren kun je leren

Er zijn heel wat eenvoudige trucjes die je gerechten een verrassende toets kunnen geven. Geef je kipstukjes bijvoorbeeld eens een vipbehandeling met een frisse marinade op basis van olijfolie, honing en limoen. Of wat dacht je van een meer avontuurlijke combinatie door je steaks te marineren?
 

5: Vermijd overbodige schoonmaak

Je barbecue schoonmaken, een rotklus? Niet als je het slim speelt. Schrob gewoon de avond zelf nog je grillroosters af, en je zult zien dat je haast geen moeite moet doen om aangekoekte stukjes weg te poetsen. Als je zelfs daar de avond zelf geen zin in hebt, kun je ook gewoon het barbecuerooster in nat krantenpapier wikkelen en een nachtje laten rusten. De volgende dag komt het meeste vuil er probleemloos af.