Vlees bewaren: dit zijn de regels

Hoe vlees bewaren? Hier zijn de regels.

Vroeger werd vlees gerookt en gepekeld om het zo lang mogelijk te bewaren. Tegenwoordig kunnen we gelukkig rekenen op koelkasten en diepvriezers. Toch moet je opletten dat je vlees op de juiste manier bewaart, anders verliest het snel zijn smaak en sappigheid, of zal het in het ergste geval bederven. Met deze tips blijft je vlees langer vers en lekker!

Vlees bewaren in de koelkast

Zodra je het vlees in huis hebt gehaald, berg je het beter meteen op in de koelkast of de vriezer. In de koelkast is 4 °C de ideale temperatuur. Het schap boven de groentelades is het koudst: daar zal je vlees dus het langst lekker blijven. Leg rauw vlees op een bord of in een bakje, om te voorkomen dat er sappen naar andere etenswaren sijpelen.

De meeste vleessoorten kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar producten als gehakt of blinde vink bewaar je beter niet langer dan één dag. Als je het vlees niet op tijd op krijgt, maak het dan vast klaar. Zo kun je het nog drie of vier dagen extra bewaren.

Vlees bewaren in de diepvries

In de vriezer kun je vlees véél langer bewaren dan in de koelkast. De ideale bewaartemperatuur is dan -18 °C of kouder. Hoe ga je te werk?

Snijd het vlees in kleine porties voordat je het in de vriezer legt. Zo dringt de kou snel tot in de kern van het vlees door en voorkom je dat het vriesvak opwarmt. Verpak het in een diepvrieszakje zodat je zo min mogelijk lucht mee invriest. Noteer dan ook meteen wat er het zakje zit en de datum van invriezen.

Die datum is belangrijk, omdat je vlees niet oneindig lang in de vriezer kunt bewaren. De kwaliteit zal na verloop van tijd achteruitgaan waardoor het anders gaat smaken. Vooral vettig vlees als gehakt kun je maximaal vier maanden bewaren. Lamsvlees en varkensvlees blijven, afhankelijk van het vetgehalte, vier tot tien maanden goed, terwijl rundsvlees en kipfilet in bevroren toestand tot wel twaalf maanden goed blijven.

Wist je dat Vlees-in-the-box vers én gekoeld levert van dinsdag t/m vrijdag? Bestel jouw vlees eenvoudig online en het wordt aan huis geleverd!