Vlees flamberen: tips voor een optimale smaak en veiligheid

flamberen tips
Vlees flamberen: het oogt spectaculair en het is een heuse klassieker in de Europese keuken. Toch weet lang niet iedereen waaróm vlees precies geflambeerd wordt en welk vlees je zoal kunt flamberen. En vooral: hoe je het volgens de regels van de kunst doet. We maken je wegwijs.
 

Wat is flamberen?

Flamberen is een culinaire techniek waarbij je sterkedrank over een gerecht giet en ontsteekt. Daarbij verbrandt de alcohol, maar blijft de smaak van de drank achter in het gerecht. Je kunt verschillende soorten gerechten flamberen, maar het is vooral populair bij desserts en vleesgerechten
 
Denk bijvoorbeeld aan:
Ook voor feestelijke gerechten is flamberen een heuse aanrader. Je scoort gegarandeerd extra punten bij je gasten als je je kerst- of oudejaarsdiner opleukt met een flambeersessie.
 

Veilig vlees flamberen

Om te flamberen heb je een alchoholische drank van minstens 40 graden nodig. Ligt het alcoholpercentage lager, dan zal het moeilijk zijn om het vuur in de pan te krijgen. Om vlees te flamberen wordt vooral whisky of cognac gebruikt. Zoete likeuren of rum zijn geen aanraders.
 
Voor je begint is het belangrijk om een aantal veiligheidsregels in acht te nemen:
  • Allereerst: schakel je dampkap uit. Een dampkap zuigt namelijk de vlammen aan, wat catastrofale gevolgen kan hebben.
  • Leg een deksel klaar om indien nodig de  pan af te dekken en het vuur te doven.
  • Draag geen synthetische kledij.
Zorg er zeker ook voor dat je tijdens het flamberen nóóit met je hoofd boven de pan hangt.
 

Twee methodes om vlees te flamberen

Flamberen is altijd een beetje spannend, zeker als je het nog nooit gedaan hebt. Met deze twee methodes kan het niet mislukken:
 
Methode 1: de drank apart verwarmen
De minst spectaculaire, maar wel de allerveiligste manier: verwarm de sterkedrank in een steelpannetje en steek hem aan met een lange lucifer of een fornuisaansteker. Giet de brandende drank vervolgens over het gerecht.
 
Methode 2: drank samen met het gerecht verwarmen
Giet de alcoholische drank over het gerecht en laat deze mee verwarmen. Als je met gas kookt, kun je je pan enigszins kantelen en de vlam erin laten slaan. Kook je elektrisch, gebruik dan een lange lucifer of fornuisaansteker om de drank voorzichtig aan te steken. Laat het vuur rustig uitbranden.
 
Wil je snel en makkelijk vlees bestellen om te flamberen? Dat kan in onze webshop. Als je vandaag voor 10u bestelt, wordt je pakket morgen al aan huis geleverd.