Vlees frituren: het kán ... en het is lekker

Vlees frituren: het kán ... en het is lekker
Als je denkt aan thuis frituren, denk je in de eerste plaatst natuurlijk aan frietjes – of misschien aan kroketten. Maar je kunt thuis ook perfect vlees frituren. Voor een heerlijke gefrituurde saté, boulet of drumstick hoef je helemaal niet naar de frituur. Ontdek wat voor lekkers je zoal op tafel kunt toveren met vers vlees en een frituurpan. 
 

Het principe van frituren

Bij frituren dompel je stukken aardappel, groenten of – welja – vlees onder in een kokende vetstof op een temperatuur van 150 à 180 °C. De vetstof kan zowel plantaardig (olie) als dierlijk (ossenwit) zijn. Als je vlees frituurt, zal dit door de hoge temperatuur knapperig, droog en bruin worden.
 

In olie of vet?

Tegenwoordig wordt er meestal in olie gefrituurd. Dat is gezonder, omdat olie meer onverzadigde vetten bevat dan frituurvet. Bovendien is frituurolie beter tegen hogere temperaturen bestand. Wil je evenwel die authentieke frituursmaak van vroeger, dan kies je beter voor dierlijk vet.
Als je dierlijk vet gebruikt, moet je er wel voor zorgen dat dit mooi ‘geklaard’ (zuiver) is.
 

Vlees frituren

Voordat je vlees kunt frituren, moet je het altijd eerst in kleinere stukken verdelen. Hoe kleiner de stukken, hoe hoger de temperatuur van je vetstof mag zijn. Bij een te lage temperatuur dringt het vet te diep in de kern en wordt de bereiding te vet. Zorg er ook voor dat je voldoende vetstof hebt, zodat het vlees vrij kan ronddrijven in je frituurpan.
Meestal wordt vlees gepaneerd voordat het gefrituurd wordt. Zo’n omhulsel – panade of beslag genaamd – beschermt het vlees en zorgt ervoor dat het in zijn eigen sappen frituurt waardoor de aroma’s bewaard blijven. De panade zorgt ook voor een lekker knapperig korstje.
Je kunt vlees op twee manieren paneren:
  • À la française: met gekruide melk en bloem
  • À l’anglaise: met een beslag van bloem, losgeklopt eiwit met peper, zout, olie en paneermeel
Ben je op zoek naar vlees om te frituren? Neem dan een kijkje in onze webshop. Wat dacht je van een varkensbrochette, balletjesbrochette of gemengd gehakt voor een boulet? Er zijn tal van mogelijkheden!
 

image created by Dashu83 - Freepik.com