Vlees trancheren, hoe doe je dat precies?

Vlees trancheren

Weet jij al wat je zult serveren met de (eindejaars)feesten? Nee?
Gelukkig heb je nog heel even tijd om je feestmenu vast te leggen. Uiteraard pak je op zo’n gelegenheid graag uit met vlees van absolute topkwaliteit. En dat vlees wil je ook kunnen aansnijden volgens de regels van de kunst. Ontdek hoe topchefs hun vlees trancheren.

Wat is vlees trancheren?

Trancheren is een techniek om vlees (of vis) in gelijke delen te snijden. Het vlees wordt schuin aangesneden, zodat de delen – of ‘tranches’ – groter lijken. Vlees dat getrancheerd wordt, moet eerst ontbeend en gefileerd zijn.

In heel wat restaurants was vlees trancheren vroeger een tafelbereiding. Een ober trancheerde dan het vlees voor het oog van de gasten en verdeelde de tranches over de borden. Voor dit culinair ritueel werd gebruik gemaakt van een zogenaamde trancheerset. Zo’n set bestaat uit een speciaal mes met een lang lemmet en een vleesvork.

 

 

Benodigdheden

Het belangrijkste is natuurlijk de keuze van je vlees. Er zijn heel wat soorten vlees die zich perfect lenen tot trancheren, denk bijvoorbeeld aan rosbief of verschillende soorten biefstuk, zoals ossenhaas of entrecôte. Kies voor een mooi, groot stuk van uitstekende kwaliteit.

Daarnaast heb je dit materiaal nodig om correct te trancheren:

  • een trancheermes
  • een snijplank
  • een vochtige doek

Vlees trancheren: zó ga je te werk

Is je vlees voldoende gegaard? Dan kun je beginnen trancheren:

  1. Leg de vochtige doek op je werktafel en leg de snijplank er bovenop.
  2. Leg het vlees op de snijplank.
  3. Snijd het vlees dwars op de draden van het spierweefsel.
  4. Zorg ervoor dat de tranches allemaal even dik zijn en ongeveer evenveel wegen.
  5. Serveer het vlees onmiddellijk aan je gasten.
  6. Vergeet na afloop van het diner niet om alle gebruikte materialen terdege te reinigen.

Vlees trancheren terwijl je gasten toekijken geeft je eindejaarsdiner zeker een extra cachet. Ben je nog op zoek naar vers vlees voor jouw menu? Neem dan snel een kijkje in onze webshop. Als je voor 10u bestelt, krijg je het vlees de dag nadien al thuis geleverd.