Wat is low en slow bbq?

slow en low bbq - vlees in the box

Slow cooking is erg in in de VS: het is voedsel garen op lage temperatuur zodat alle smaak en voedingsstoffen bewaard blijven. Perfect voor de barbecue, omdat je zo ook grotere stukken vlees kunt bereiden, die lekker sappig en smakelijk blijven. Door vlees traag te garen, zal het ook niet verbranden of uitdrogen.
 

Voordat je aan de slag gaat met het vlees

Om te beginnen moet je voor low en slow cooking de hele middag de tijd nemen. Het vlees wordt namelijk, zoals de naam al doet vermoeden, heel langzaam op een lage temperatuur gegaard. Heb je een grote groep familie, vrienden of collega’s op bezoek dan is het niet handig dat je de hele middag op je BBQ moet letten. Het moeilijkste is om urenlang een lage, constante temperatuur van 110°C aan te houden. Het is op deze temperatuur dat het vlees langzaam zal ‘smelten’. Daarom heb je een barbecue-thermometer nodig.

Traag garen op de barbecue kan ook alleen met een barbecuetoestel met deksel. Met gas is het makkelijker om een constante temperatuur aan te houden dan met houtskool, maar die zorgt dan weer voor een ander aroma. 

Aan de slag met low en slow cooking

Heb je tijd vrij gemaakt en de juiste BBQ voor handen? Dan kan je aan de slag. Bij Low en Slow cooking gebruik je lekker grote stukken vlees. Het vlees en vet blijft het beste behouden als je de kap van de BBQ gesloten houdt. Zo heeft het vet alle tijd om te smelten en zijn smaak achter te laten in het vlees. Je hebt ook indirecte warmte nodig. Dat betekent dat je het vuur aan één kant houdt. De briketten worden zigzagopgestapeld en branden langzaam na elkaar op.

Bereidingstijd

De bereidingstijd is afhankelijk van het vlees dat je kiest.

Is het vlees goed gegaard dan haal je het van de BBQ. Laat het dan nog 10 tot 15 minuten rusten in aluminiumfolie. Bereid in de tussentijd lekkere groenten op je BBQ, of ga aan de slag met diverse bij- en nagerechten. Maak de borden op, portioneer je vlees en je heerlijke low en slow gerecht is klaar.

 

Vlees dat geschikt is voor slow cooking is: Varkensschouder voor pulled porkEntrecôte à l’osAngus Ierse zesribHolstein zesribSpareribsDik gevleesde ribben